- Title:
- Yönetici Özeti Nedir? Yönetici Özeti Yazmanın Püf Noktaları
- Image:
-
- Message:
-
Fark Labs
Just now·2 min read
Yönetici özeti, iş planınızın kısa bir girişi ve özetidir. Girişiminiz, ürettiği ürünü, hedef pazarınızı ve finansal olayları tanımlamalıdır.
İyi bir yönetici özeti, müşterilerinizin veya yatırımcılarınızın dikkatini çeker, girişiminizi ve ürün veya servislerinizi anlamalarına yardımcı olur. İyi bir yönetici özeti, iş planınızın tamamının okunmasına imkân tanır. Aslında, yönetici özeti, iş planınızın özeti olmalıdır.
Çoğu kişi iş planınızın tamamını okumaktansa yönetici özetini okumayı tercih eder. Genellikle yatırımcılar veya müşteriler yönetici özetine bakarak iş planının kalanını okumaya değer olup olmadığını anlamaya çalışırlar.
Özeti hazırlarken verdiğiniz bilgileri belli bir düzen sırası ile yazabilirsiniz. Ancak özetin 2 sayfadan uzun olmamasına özen göstermenizi tavsiye ederiz. Özeti aşağıdaki başlıklardan yararlanarak hazırlayabilirsiniz;
1) Problem
Sunduğunuz ürün veya servisin ne olduğunu, neden gerekli olduğunu kısa bir paragraf ile açıklayın. Ürününüz veya servisinizin hangi problem göz önünde bulundurularak ortaya çıktığını, problemlerin neden kaynaklandığını ve hangi problemleri çözümlemeyi amaçladığını anlatmalısınız. Potansiyel müşterilerinizin karşılaştığı spesifik problemleri anlatın.
2) Çözüm
Bu bölümde ürününüzü veya servisinizi doğru kelimeler ile anlatmalı, yatırımcılara ve müşterilere sunacağınız çözüm veya çözümlerin özetini vermelisiniz. Hangi inovasyonları kullanarak çözümler üreteceğinizden bahsedebilirsiniz. Kısacası, müşterilerinize yaşanan problemleri ürün veya servisiniz ile nasıl çözeceğinizi anlatmalısınız.
3) Hedef Kitle
Hedef kitlenizin kim olduğunu, demografik/karakteristik özelliklerini belirlemelisiniz. Ürününüzün kime hitap ettiği, hangi yaş ve maaş aralığı olduğunu, yaşadığı bölgeyi, kısacası, satın almayı gerçekleştirecek müşterilerinizi belirtmelisiniz. Ürününü doğru anlatmak kadar, hedef kitlenizi de doğru belirlemek yatırımcıların gözünde oldukça önemli bir detaydır.
4) Rakipler
Rakiplerinizi belirlemeli ve analiz etmelisiniz. Sizi rakiplerinizden ayrıştıran özelliklerini anlatmalısınız. Rakiplerinizden farklı sunduğunuz her ne varsa eklemelisiniz. Fiyat, kalite, malzeme veya başka ne gibi konularda farklılık yaratıyorsanız bunu yatırımcılarınıza veya müşterilerinize anlatmalısınız.
5) Ekibiniz
Özellikle sektöre yeni adım atmışsanız girişiminizi tanıtmanız oldukça önemlidir. Yatırımcılar, ürün veya hizmetinizin yanı sıra girişim içerisinde çalışmakta olan ekibi de öğrenmek isterler. Girişim fikrinin arkasında kimin olduğunu, neden siz ve ekibiniz ile çalışmaları gerektiğini anlatmalısınız. Ekibinizdeki kişilerin görevlerini ve görev tanımlarını anlatmak faydalı olacaktır. Aynı zamanda, aklınıza gelen potansiyel ortakları veya adayları da ekleyebilirsiniz.
6) Kilometre Taşları
Bu bölümde, ulaştığınız ve ulaşmayı planladığınız hedeflerinize ne zaman ve nasıl ulaşacağınızı anlatmalısınız. Misyon, vizyon ve hedeflerinizi anlatmanız yeterli olacaktır. Böylece, teknoloji yatırımcılarınıza kendinizi daha açık bir şekilde ifade edebilir ve gelecek planlarınızı gösterebilirsiniz.
7) Finans Özeti
Girişiminiz eğer önceden faaliyet gösteriyorsa önceki yıllarda gerçekleştirdiğiniz satışlarınızı ve büyüme grafiklerinizi bu bölüme ekleyebilirsiniz. Ancak faaliyete başlamamış yeni bir girişimseniz, hedeflediğiniz satış oranlarınızı ve üç yıl içerisindeki büyüme hedeflerinizi anlatabilirsiniz. Aynı zamanda, kazanç kaynaklarınızı, masraflarınızı ve iş modelinizi açıklamalısınız.
- Date of publication:
- Thu, 04/01/2021 - 02:32
- Link:
-
Click on the link - it will be copied to clipboard
- Source:
- farklabs.medium.com
Yönetici Özeti Nedir? Yönetici Özeti Yazmanın Püf Noktaları
- Section: